Sommartårta

Botten

  •     100 g rumsvarmt smör
  •     135 g (1 ½ dl) strösocker
  •     100 g (6-7 st) äggulor
  •     60 g (4 msk) mjölk
  •     120 g (2 dl) vetemjöl
  •     10 g (2 tsk) bakpulver
  •     1 g (1 nypa) salt
  •     5 g (1 tsk) vaniljsocker

Maräng

  •     175 g (5 st) äggvitor
  •     40 g (< ½ dl) citron, bara juice
  •     225 g (2 ½ dl) strösocker
  •     100 g (2 dl) orostad flagad mandel

Till montering

  • 700 g (7 dl) vispgrädde
  • 600 g (12 dl) färska jordgubbar
  • Färsk mynta

Tårtbotten.

  • Sätt ugnen på 170 grader.
  • Vispa smör och socker till en krämig konsistens i en bunke.
  • Rör ner äggulorna i omgångar.
  • Tillsätt mjölken och vänd avslutningsvis i de torra ingredienserna.
  • Vänd ihop till en jämn smet, ställ åt sidan.
  • Maräng. Vispa vitorna med citronjuice till maräng i medelhög hastighet och tillsätt sockret i omgångar. Ställ åt sidan.
  • Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper, ca 30×40 cm. Bred marängen ovanpå så att den blir toppig. Strö över mandelspånen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Montering

  •     Lossa kakan från papperet. Lägg den delen på ett fat.
  •     Lägg på lättvispad grädde och jordgubbarna.
  •     Toppa med färska myntablad.

Gjorde en annan variant med samma botten som jag toppade med en exotisk bärblandning jag hittade i frysen på Lidl. Den innehöll bland annat mango, hallon, blåbär samt kokosflagor. Jättegott!

 

/Frida

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *